2014. augusztus 24., vasárnap

Németek Topon, avagy a 2014-es IFSC Boulder VilágBajnokság!

Jule Wurm 1990. december 15-én született Halle-ban (GER). Versenymászó pályafutását nagyrészt nehézségi versenyeken kezdte el kamatoztatni, első komolyabb eredménye Ifjúsági Világbajnokságról, Pekingből a 3. hely, 2005-ben. Hazája Ifi-bajnokságában 2004-től 2009-ig senki sem tudta legyőzni, ez is elég komoly eredménynek számít. A felnőtt világversenyeken nem ment annyira jól neki, a 2009-es Xining-i (Kína) Világkupa után nemzetközi nehézségi versenyzését nagyjából abba is hagyta. A nehézségi mellet párhuzamosan űzte addig is a boulder szakágat, ám ezután tért át rá igazán. Udo Neumann kapitány irányítása alatt 2010-ben már Európa Bajnok lett, és Világ Kupán is többször volt dobogós (Eindhovenben 2., Vail-ben pedig 3. lett).
Chongqing, 2014

2011-ben harmadik lett Arcoban a Világ Bajnokságon, majd a müncheni Világ Kupa fordulón 2., így az év végi összesítésben a 6. hely jutott neki. Az első Világ Kupa győzelméig 2013-ig várnia kellett, ám Innsbruckban ez sikerült neki. Idén is diadalmaskodhatott, a kínai Chongqing városban állhatott fel a dobogó legfelső fokára, és egyszer az "alsóra" is: Grindelwaldban 3. helyet szerzett.
Grindelwaldban sajnos a Topról esett le az utolsó kunsztban a döntőben...

Ő az, aki szépen egy biztos alapról építette fel karrierjét, szinte minden világverseny döntőjében ott van, és nagyon kitartó, persze mindig mosolyog, és lássuk be, a fájdalomküszöbe is egész magasan van (a 2010-es Eindhoven-i verseny LiveStream-je közben azt találgattuk, hogy milyen képhiba által pirosak a lány ujjbegyei, ám a végén egy közeli képről kiderült: Jule végig vérző ujjakkal küzdött az elemekkel). Sziklán is ott van, idén 10 darab 8A-és nehezebb, mindenképp jár neki a taps.
Az idén már a 8 Világ Kupából 6-szor döntős volt, és rendületlenül készült a 2014-es müncheni Világ Bajnokság-ra. Frissen érkezett, és ráadásul hazai pályán is versenyezhetett: meg is hálálta: a selejtezők után a csoportjából 2. helyen jutott a középdöntőbe, ahol egyedüliként Topolt minden bouldert, így elsőként várhatta a döntő izgalmait.
A selejtezőben...
Az első három boulder után holtversenyben állt az első helyen az amerikai Alex Puccio-val. A negyedik problémának kellett döntenie: egy hatalmas zsebből kellett jobbra futni egy elemen vagy 3 métert és onnan felugrani másik kettőre. Puccio 6 próbából mászta csak meg, így Jule-nak is volt 6 (döntőbeli holtverseny esetén is ő nyert volna, mert az elődöntőben jobbat mászott).
 Látszott, hogy egyre közelebb van a sikerhez, és 5.-re meg is fogta az érkező fogásokat, majd a topon nyugtázta, hogy Ő az, Ő nyert, Ő az VILÁGBAJNOK!
 Örömkönnyekkel a szemében integetett a dobogó legfelső fokáról, majd  a saját facebook-oldalára ezt írta ki:
DREAM. CAME. TRUE. 
no words to describe my feelings...
thank you to everybody who supported me!!!
Jule, a GYŐZTES


A másik győztesről, Adam Ondraról és a versenyzéséről: HAMAROSAN....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése