2014. március 25., kedd

Kő-árok, Part I.

Szombaton Kő-árokban küldtük az ipar, erről fog most szólni ez a bejegyzés....

Reggel nem kellett sehova sem sietni, még sajna arra is maradt időm, hogy dolgozzak egy kicsit a kertben. :D Eközben hívott Pistike, hogy 11 körül indulhatunk Veszprémből. Ez azt jelentette, hogy el kell érnem a 10:23-as buszt. Nem kellett sietnem, kényelmesen el tudtam rendezgetni a cuccaimat úgy, hogy kajástul-cuccostul-ruhástul-mindenestül be tudtam férni 1, azaz egy kisebb fajta hátizsákba! Rekord! Még egy kis (nem is olyan kicsi) séta a Jutasi-n, és már robogunk is Márkó felé a Ford-ban, hogy felvegyük a harmadik tagok, Balázst. Még egy kis cicamosdás, és indulhatunk is tovább. Három ember, két kötél, két crash pad (amiknek aztán nem is nagyon vettük hasznát. Ja de, döglöttünk rajtuk), sok-sok sling (nálam csak 4) az arány az autóban. Fél egy körül meg is érkezünk, majd a besétálás után azt tapasztaljuk hogy bitang meleg van a falaknál. Ami jó volt, az az, hogy néha jött egy-egy széllöket, ami mondjuk párszor túl nagy is volt, arcunkba fújva fejenként vagy fél kiló avart.
Balázs kezd, felviszi a kötelet az If-direktbe, minek nehézsége kétségbe vonható. Eredetileg 8a+-nak adták (Babcsán Gábor - első megmászó) de ezt lefokozták 7c+/8a-ra. A kunsztban ballal föl kell nyúlni egy kretén állású reibungra ballal, majd jobbal mellé egy másikra, és onnan kilendülni balra messzire még egyre, majd még arról is egyel tovább/feljebb csapni. Ez az original béta. Most mi (vagyis én, Egó) ma rájöttünk arra, hogy az utolsó nagyon nehéz mozdulatot nem muszáj megcsinálni, hanem a harmadik rejbiből fel lehet simán nyúlni jobb kézzel is. Így valószínűnek tartom, hogy az út nehézsége lefokozódott 7c+-ra.
Balázs után én megyek fel rajta, most próbálom először ezt az útvonalat, sikerül viszonylag hamar összeraknom a kunsztot is, az eleje még kicsit hiányos, de lefelé abba már nem próbálok bele, talán csak a lustaság, de érzek rá sanszot, hogy második kísérletre meglehet, beakadhat.
Most Pistike mozogja át, egészen kemény a csávó, majdnem letolja flash ismétlésben a dolgot, az első köztestől startolt, mindössze annyi volt a probléma. De ez annyira nem is vonzza a kollégákat, ők az If-direkt-direkt verziót akarják ma, ami azt jelenti, hogy a jobb oldali beszálló repedés sehol sincs, az út elejére még direktben rá kell veretni egy ~7B/+ bouldert egy kisebb áthajlásban. Pisti először azt gondolta, hogy 8a, de aztán Ő is megvilágosodott, meg én is mondtam neki, hogy az azért túl szigorú lenne, inkább 8a+. Ha UIAA fokozatokat használunk, akkor két 9+-os részt tartalmaz, és még az út legtetejéből is le lehet pottyanni. Majd meglátjuk...
Balázs az első mozdulatban
Én kötöm be magam a kötél végébe. Megindulok, az eleje könnyen megy, a második akasztás kicsit nehezen jön össze, de nem nagyon fáraszt le. És már a kunsztnál is vagyok. Az első két reibung uralása nem okoz gondot, de tudom, hogy a következő mozdulat....És megvan az is. Innen már különösebb nehézségek nélkül sikerül feljutnom, azt leszámítva, hogy eléggé eldurranok, és egy kicsit el is vagyok fagyva. De sikerült kihoznom magamból mindent, 7c+ second go, akár haza is mehetünk! Persze ez nem történik meg, hanem maradunk tovább, folytatódik a csapatás.
A pihenőben felvetek egy nevet az új lehetőségre: Lesz ez még így se! .Ez egy filmnek a címe, a nagynéném személyes kedvence egyébként, és ha már az út eredeti neve is ,,Ha (If)" , akkor ez valahogy passzolhat.

 Mikrokozmosz első megmászása videón
Pistike és Balázs folytatják a projektjüket, én pedig hátrahúzódom egy kicsit, az előbbi által nyitott, a helyiség (és az ország) egyik legnehezebb (Kő-árokban a legehezebb) út beszállójához, a Mikrokozmosz 8b+-hoz. Két félujjperces perembe beszállsz, majd ballal megfogsz egy  semmit sem érőt, onnan pedig egy egy-kétujjas lyukba kell felcsapnod egy nulla lépésről. Egyelőre csak ezt a mozdulatot próbálom, a többit majd máskor. Egyébként a közhiedelem (Izer Bálint) szerint csak ez az egy mozdulat font fokozatban mérve 7C+/8A! Ezért nem is megy...
Én is visszamegyek a Bélákhoz, majd a kamera és a szemünk láttára vereti le Pistike a projektet, elég jól néz ki az út a mozgása alapján. Azt mondja, hogy Ő ma többet nem is mászik. Mi Balázzsal fölváltva, kisebb pihenőkkel tarkítva ostromoljuk az utat. Van egy egész jó próbám benne, a második köztesig sikerül benne eljutnom, de tudom, hogy itt még lesznek bajok. Balázsnak is sikerül egyben átveretni a bouldert az elején, sajnos nekünk ma nem nagyon futotta többre, vagyis kemények voltunk, mert ez szerintem igenis elég sok.
Hazafelé még szedtünk egy kis medvehagymát, elég intenzív illata volt, és persze nagyon finom is.

No, mi ván?
Sajnos Pistike Lesz ez még így se megmászásáról még nem tudtam felrakni a videót, de a napokban ez is fel fog kerülni az internetre, úgyhogy majd mindenki megcsodálhatja, hogy mit is sikerült veretnünk a hétvégén.
Infók: egész kemény évnek nézhetünk elébe, mert Komjáti Zoli megmászta a Karnevál 8b+/c utat Kis-Gerecsében, ami igen szép teljesítmény. Gratula!

Megyünk haza...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése